Inburgeren op z’n Betuws

nieuwsGELDERMALSEN – In het nu achter ons liggende jaar zijn er veel activiteiten en nieuwe initiatieven geweest waar het Nieuwsblad Geldermalsen aandacht aan heeft besteed. Een bijzondere en voor de gemeente Geldermalsen ook nieuwe activiteit was dit najaar de cursus ‘Inburgering … met een knipoog’. De cursus was een initiatief van de welzijnsinstelling Mozaïek naar het voorbeeld van een dergelijke cursus in buurgemeente Neerijnen. Zeven avonden lang werden verhalen van vroeger en nu, streekgerechten, het dialect en muziek met elkaar gedeeld. Verslaggever Rita Boer Rookhuiszen nam deel aan de cursus, verdiende daarmee haar ‘permanente verblijfsvergunning voor de gemeente Geldermalsen’, en doet verslag van haar ervaringen.

Proeverijen

Er werd niet alleen gesproken over vroeger en nu, in de pauzes kon geproefd worden van allerlei lekkernijen. ” Fruitteler Marius van Gellicum uit Deil gaf uitleg over de kersenteelt. ,,We lijken nu hip te zijn met het stimuleren van plattelandstoerisme maar al in 1900 was hier volop bloesemtoerisme.” De toenmalige hoogstam kersenboomgaarden zijn grotendeels verdwenen, maar de kersen komen weer terug als laagstambomen. Hij trakteerde op stokbrood met kersenjam.

door Rita Boer Rookhuiszen